Uz podršku EU obeležen Međunarodni dan civilne zaštite u Čačku

Obilne padavine, bujične poplave, požari, klizišta, kao i tehnološko-tehničke nesreće sve češće pogađaju Čačak i ceo Moravički okrug. Bez pripadnika civilne zaštite, prevencija, reagovanje, sanacija štete bi bili znatno otežani.

Čačak, 1. mart 2024 - U slučaju katastrofa, pripremljenost i efikasna koordinacija svih nadležnih u sistemu upravljanja rizikom su od suštinske važnosti za izgradnju otpornih i sigurnih zajednica. Pod okriljem ovog stava obeležen je Međunarodni dan civilne zaštite u Čačku.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Caritas Srbije i Grad Čačak su povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, 1. marta 2024. godine, organizovali obuku novih poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite. Preko 70 poverenika i zamenika iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice upoznalo se sa svojim obavezama, ulogom i značajem civilne zaštite, a sa ciljem boljeg preventivnog delovanja i reagovanja tokom i nakon katastrofa.


Kako bi se unapredila bezbednost osoba sa invaliditetom tokom vanrednih situacija, u rad Štaba za vanredne situacije uključeni su predstavnici njihovih udruženja. Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih delegirala je u redove poverenika civilne zaštite svoje predstavnike koji će se prilikom najava opasnosti fokusirati na bezbednost svojih članova i pružiti im podršku prilagođenu njihovim potrebama.

„Srećan sam što smo ovaj dan, poseban za službu civilne zaštite, posvetili ljudima iz osetiljivih kategorija, koji se svakodnevno susreću sa raznim izazovima. Ponosan sam i na gradsko rukovodstvo koje je još 2014. godine uvidelo da je neophodno formirati stabilan i edukovan sistem civilne zaštite. U proteklom periodu smo poboljšali rad u svim segmentima, kako uz pomoć lokalne samouprave, tako i donatora, kao što je EU, koji su prepoznali značaj sistema i našeg rada na terenu“, istakao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije.


Zahvaljujući podršci EU i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i ulaganju u prevenciju i kvalitet reagovanja u slučajevima  zemljotresa, poplava, klizišta ili požara, lokalne zajednice u Srbiji su spremnije da spasu više života, zaštite imovinu i da se brže oporave od posledica katastrofa.


Jelena Marić Luković, programska analitičarka u UNDP-u, rekla je da je Čačak jedan od svetlih primera koordinacije svih snaga u sistemu smanjenja rizika od katastrofa.

„Drago nam je da na različite načine možemo da podržimo lokalnu samoupravu koja i sama izdvaja sredstva i učestvuje u uspostavljanju sistema civilne zaštite. Evropska unija je omogućila donaciju  mobilnih sistema za odbranu od poplava, sa kojima se Čačak sve češće suočava i podržala rad jedinica civilne zaštite kroz donaciju uniformi i opreme“, rekla je Marić Luković i dodala da će obuka poverenika i njihovih zamenika doprineti da prva linija odbrane bude podignuta na viši nivo osposobljenosti.


Obuci je prethodila redovna i svečana sednica Štaba za vanredne situacije, kao i podela taktičkih kompleta u kojima se nalazi neophodna oprema za evakuaciju osobama sa invaliditetom. Ključna uloga civilne zaštite u očuvanju bezbednosti zajednice je još jednom potvrđena, naglašavajući važnost uključivanja svih njenih članova.


Last updated: 26. April 2024. 13:43