Poljoprivrednik

Zaista je teško biti poljoprivrednik, zar ne? Mora da padne kiša, ali ne sme baš ni previše. Potrebno je sunce, ali ni ono ne sme da pretera, pa da bude žege. Mraz je bukvalno smrt. I kad se poljoprivrednik „pomiri“ sa prirodom, dolaze nepovoljne cene otkupa, nestašica đubriva, skupo gorivo...

Ali, bez poljoprivrede nema hrane, a bez zdrave hrane nema ni zdravlja ljudi. Pa kako onda pomoći poljoprivrednicima? Rešenje je – IPARD.

Proizvođači mesa, jaja, mleka, vinogradari, ratari... svi mogu da konkurišu, a količina novca, bespovratnih sredstava Evropske unije, zavisi od konkretnih potreba i toga da li je konkurent poljoprivredna zadruga, gazdinstvo, poslovno udruženje...

Brojni su primeri zadovoljnih korisnika IPARD-a. Marina iz Čente samo je jedna od njih. Priznaje da joj je sam konkurs bio stresan, imala je tremu hoće li od svih prijavljenih poljoprivrednika baš ona dobiti sredstva, ali joj je ceo proces znatno olakšala konsultantska kuća, koja se bavila birokratijom. Korišćenje konsultanata koji pomažu tokom konkursa, takođe se plaća IPARD donacijom.

Srpski poljoprivrednici su bukvalno dobili na poklon 175 miliona evra od EU u periodu između 2014. i 2020. godine, a u narednih sedam godina biće obezbeđeno još 288 miliona evra. Nije malo, zar ne?

Informišite se na ovom linku kako da Vi dođete do IPARD sredstava, bilo da se bavite ruralnim turizmom, sejete pšenicu ili uzgajate koze i pravite neki baš poseban sir.

Najnovije mogućnosti

Još prilika
Last updated: 28. Septembar 2023. 11:29