Student ili postdiplomac

Jedna od najvećih pogodnosti koju ujedinjena Evropa donosi za sve mlade ljude, bez obzira na državu iz koje dolaze, jeste mogućnost obrazovanja na prestižnim evropskim univerzitetima. Biti student u Berlinu, Madridu, Parizu ili nekom drugom evropskom gradu, zahvaljujući programima Evropske unije u obrazovanju za mlade iz Srbije, više nije maštarija, već realna mogućnost. 

Programi u obrazovanju dele se na one koji podrazumevaju studentsku razmenu u periodu od jednog ili dva semestra i na one koje se odnose na celokupan program master studija na nekom od evropskih univerziteta. 

Erazmus program (1987) namenjen je mobilnosti studenata i podrazumeva studentsku razmenu između evropskih univerziteta. Ovaj program danas se naziva Erazmus plus. Prošle godine Evropska komisija odlučila je da trajanje projekta produži do 2027. godine. Za novi ciklus odobren je nikad veći budžet od 26 milijardi evra. 

Od 2019. godine, Srbija ima status programske zemlje, zajedno sa zemljama Evropske unije, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Severnom Makedonijom i Turskom. 

Deo ovog programa, osim semestralnih razmena, odnosi se i na celokupne master studije i to kroz program Erazmus mundus. Program je koncipiran tako da se jednogodišnje ili dvogodišnje master studije završavaju na više evropskih univerziteta. Na kraju programa, dobija se dvostruka ili višestruka diploma koju izdaju univerziteti na kojima je student proveo deo studija.

 Osim studija i studijskih razmena, Erazmus plus program obuhvata i prakse u trajanju od 6 do 12 meseci. Za ovu vrstu razmene, pored studenata, mogu da se prijave i oni koji su završili studije, ali najkasnije u roku od godinu dana od dana diplomiranja. 

Pored ovih programa, Evropska unija daje priliku i mladim preduzetnicima. Cilj je da mladi jedno vreme provedu u nekom preduzeću u inostranstvu. Program traje od mesec dana do šest meseci, a cilj je pružiti mladima šansu da razrade svoju biznis ideju kao i da steknu poslovna iskustva. 

Pored ovih programa, EU nudi i programe omladinskih razmena, kulturnih razmena, volontiranja, privremenog rada, ali i studiranja kroz programe vlada država članica (DAAD, Visehgrad Fund, CEEPUS). 

Najnovije mogućnosti

Još prilika
Last updated: 18. Jul 2024. 11:52