Saobraćaj

Projekata u toku: 6
Završenih projekata od 2016.: 7

O sektoru

Transport u Evropskoj uniji ima za cilj poboljšanje funkcionisanja njenog unutrašnjeg tržišta i to na način da se obezbedi sigurnost i kvalitet transportnih usluga, zaštite interesi korisnika tih usluga i zaštiti životne sredine. Imajući u vidu da je transport industrija budućnosti, 10% ukupne pravne tekovine EU obuhvataju pravni propisi koji se odnose na transportnu politiku i koji su kreirani u cilju rešavanja raznih problema u transportu. Propisi EU obuhvataju drumski, železnički, vodni, vazdušni i pomorski transport i tiču se tehničkih, društvenih i sigurnosnih standarda tih sektora. Ti standardi doprinose razvoju privrede EU, stabilnosti cena, poboljšanju udobnosti putnika i životnog standarda stanovnika u skladu sa zaštitom životne sredine.


Fokus projekata EU u Srbiji u železničkom transportu je na:

  • liberalizaciji ovog sektora
  • njegovom otvaranju prema konkurenciji
  • unapređenju bezbednosti
  • na razvijanju železničke infrastrukture.

U projektima vazdušnog transporta rešavaju se pitanja pristupa tržištu, kao i bezbednost vazdušnog saobraćaja, a unapređuju se i prava i obaveze putnika.

Projekti koji se tiču vodnog transporta prepoznaju ogroman potencijal evropskog Koridora VII (reka Dunav) i fokusiraju se na sprovođenje strogih bezbednosnih pravila, smanjenje rizika od plovidbenih havarija i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. 


Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo finansija
  • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća

Projekti u sektoru saobraćaja koje finansira EU u Srbiji imaju za cilj unapređenje transportne povezanosti, a time i bolju ekonomsku integraciju unutar regiona i integraciju regiona sa EU. Pored toga, napori koje EU ulaže u sektoru saobraćaja posredstvom ovih projekata su u velikoj meri usmereni na otvaranje tržišta i primenu standarda EU. Projekti koje finansira EU su značajno doprineli procesu reforme železnice, uvođenju savremenih i najisplativijih praksi održavanja infrastrukture drumskog saobraćaja, te uvođenju rečnog informacionog sistema u cilju poboljšanja plovnosti na unutrašnjim plovnim putevima Srbije.

Od 2000. godine do danas, podrška EU sektoru saobraćaja u Srbiji dostigla je više od 420 miliona evra bespovratnih sredstava . Osim toga, više od 40 miliona evra bespovratnih sredstava EU je izdvojeno za pripremu strateški prioritetnih investicija u oblasti saobraćaja, ukupne vrednosti preko 3,7 milijardi evra, koje će se realizovati kombinovanjem bespovratnih sredstava EU i povoljnih zajmova u budućnosti.

Last updated: 29. Septembar 2022. 01:26