Осигурање за обезбеђење боље пољопривредне производње

У среду, 26.01. 2022. године, одржан је први радни састанак на тему осигурања у пољопривреди, у оквиру пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“ који спроводи ФАО УН у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, а финансира га Европска унија. Састанку су присуствовали представници свих седам осигуравајућих друштава, представник Удружења осигуравача Србије, запослени у сектору Руралног развоја и Пољопривредне политике МПШВ и ФАО тим.

Овај састанак, представља наставак активности које је ФАО у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, спровео у оквиру пројекта„Изградња отпорности сектора пољопривред на природне катастрофе и утицаје климатских промена“. У оквиру њега, урађена је детаљна анализа система за осигурање пољопривредне производње у Србији и дате препоруке за унапређење. У оквиру пројектау бројним фокус групама учествовало је преко 300 пољопривредних произвођача, пољопривредне саветодавне службе и сва осигуравајућа друштва која се баве осигурањем пољопривредне производње, као и Удружење осигуравача Србије.Као резултат овог пројекта настала је и Мапа пута као оперативни план за имплементацију препорука, који се у оквиру пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“ спроводи.

На скупу је помоћник министра пољопривреде за рурални развој, Александар Богићевић, нагласио значај осигурања пољопривредне производње, рекао је да иако су субвенције и средства које Министарство издваја за меру осигурања у пољопривредној производњи преко 1,5 милијарде динара, и даље постоји доста простора за унапређење целог система. Истакнута јеважност заједничког деловања свих заинтересованих страна с циљем унапређења система осигурања пољопривредне производње и повећања процента осигураних површина у Србији.

Александар Ментов, национални програмски координатор ФАО, истакао је да осигурање представља значајан алат у управљању ризицима који се у Србијимеђу пољопривредним произвођачима не користи довољно: „ Климатске промене са собом носе и повећане ризике за пољопривредну производњу и ми ћемо у оквиру пројекта радити на информисању пољопривредника о принципима климатски паметне пољопривреде, али и на управљању ризицима. Уколико на неки ризик не можемо превентивно да делујемо, потребно је да њиме управљамо, а осигурање представља једну од алатки у том процесу. Ризик сам по себи може бити планиран и контролисан. Осигураник има сигурну подршку на терену, те уколико до штете и дође, осигуравајућа кућа је прво упориште за превазилажење проблема.“

Присутни су се сагласили око плана активности и посвећености заједничком раду на унапређењу осигурања пољопривредне производње. Исказана је потреба за бољом међусобном комуникацијом и заједничким радом, као и неопходност размене искустава и информација како би се могли превазићи тренутни проблеми, међу којима је да се, и поред значајних субвенција, осигурава тек нешто више од 10% РПГ.

представници седам осигуравајућих друштава, представник Удружења осигуравача Србије, запослени у сектору Руралног развоја и Пољопривредне политике МПШВ и ФАО тим, биће укључени у активности којеу средњорочном плану треба да повећају број осигураника у пољопривредној производњи као и да унапреде ниво квалитета услуге осигурања, на чему се непрекидно ради.

Last updated: 26. April 2024. 13:43