Poglavlje 12: nacrt Vodiča za službene kontrole hrane zasnovane na proceni rizika

PLAC III projekat pružio je podršku državnoj administraciji nadležnoj za bezbednost hrane u izradi nacrta vodiča o službenim kontrolama zasnovanim na proceni rizika.

Oblast reguliše pregovaračko poglavlje 12 koje Srbija još nije otvorila. Po oceni Evropske komisije, za to je potrebno dausvoji okvirno zakonodavstvo usklađeno sa pravnim tekovinama Unije i napravi jasnu raspodelu odgovornosti, posebno u oblasti kontrola. Takodje je potrebno unapredjenje pristupa zvaničnim kontrolama zasnovan na riziku, pri čemu se naglašava da je potrebno u značajnoj meri unaprediti taj pristup kada se radi o uvezenoj hrani.

Uredba (EZ) 178/2002 i zakonodavstvo Unije o poljoprivredno-prehrambenom lancu (takozvani  „Zakon o hrani EU“) zasnivaju se na principu da su operateri u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije odgovorni za osiguranje usklađenosti sa zahtevima relevantnim za njihove aktivnosti utvrđenim zakonodavstvom Unije. Odgovornost za sprovođenje tog zakonodavstva je na državama članicama, čiji nadležni organi prate i proveravaju, kroz službene kontrole, da se relevantni zahtevi Unije efikasno poštuju i sprovode. Uredba (EU) 2017/625 o službenim kontrolama predstavlja usklađen okvir za vršenje takvih zvaničnih kontrola i aktivnosti duž celog lanca.

U Srbiji, Zakon o bezbednosti hrane propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet nebezbedne hrane i hrane za životinje, kao i korišćenje nebezbedne životinjske hrane u proizvodnji. Bezbednost hrane utvrđuje se na osnovu uslova u svakoj fazi – od proizvodnje do potrošača. Zakon propisuje i da hrana i hrana za životinje koje se uvoze u Srbiju radi stavljanja u promet moraju ispunjavati uslove u skladu sa propisima o hrani ili uslove koje je Srbija prepoznala kao njima identične, ili, ako postoji poseban međunarodni ugovor, sa zahtevima sadržanim takvog ugovora. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo zdravlja nadležni su za sprovođenje kontrola, a inspekcijski nadzor je zasnovan na proceni rizika.

U periodu 2019-2020, PLAC III projekat je pružio pomoć i podršku Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravlja Srbije u izradi nacionalnih propisa koji se odnose na zvanične kontrole hrane i pripremu odgovarajućeg sistema autorizacije i koordinacije zvaničnih laboratorija za ispitivanje hrane. 

Da bi se omogućila nesmetana primena pravila o službenim kontrolama u skladu sa pristupom zasnovanim na riziku koji zahtevaju Zakon o hrani EU i Uredba o zvaničnoj kontroli, projekat je ponovo pružio podršku nadležnim ministarstvima. Projektna ekspertkinja Sanja Čelebićanin predstavila je na radionici održanoj 31. oktobra u Beogradu nacrt Vodiča za službene kontrole i primenu principa analize rizike pri sprovođenju službene kontrole. Vodič predstavlja primenu principa analize rizika za fitosanitarne inspekcije koje sprovode službene kontrole hrane. On definiše postupke na granici, postupke za specifične proizvode, kriterijume za procenu rizika, učestalost kontrola. Čelebićanin je iznela i rezultate analize pravne usklađenosti domaćih zakona sa relevantnim uredbama EU. Radionici su prisustvovali predstavnici ministarstava poljoprivrede  zdravlja.


Last updated: 26. April 2024. 13:43