Povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je povodom početka kampanje „Energetska efikasnost – OKRENI NA ZELENO“, da povećanje energetske efikasnosti treba da bude nacionalni cilj i da je to jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji.

Usvajanjem četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, postavljen je temelj nove energetske politike Srbije u čijem središtu su obezbeđivanje energetske bezbednosti, veće korišćenje zelene energije i borba protiv klimatskih promena. 

Ostvarivanje vizije o zelenoj Srbiji, u procesu energetske tranzicije, moguće je ostvariti samo zajedničkim radom države, lokalne samouprave i građana. Povećanje energetske efikasnosti jedan je od ključnih elemenata u dostizanju tog cilja. Zelena Srbija donosi održivi razvoj, mnogo više električne i toplotne energije dobijene iz obnovljivih izvora. To znači i upotrebu novih tehnologija u procesu proizvodnje i distribucije energije i energenata, privredni rast i razvoj i zdraviju životnu sredinu. 


„Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike. Započeli smo i izradu strateških dokumenata kojima ćemo utvrditi ciljeve i dinamiku promena u energetskom sektoru do 2050. godine. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine i nova Strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine. Naša vizija je da se do 2040. godine najmanje 40%  energije dobija iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine postanemo dekarbonizovana zemlja. Za realizaciju ovih ciljeva napravljen je novi Plan investicija, koji obuhvata projekte u energetici i rudarstvu vredne 17 milijardi evra“, kaže potpredsednica i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.


Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku Evropske unije počinje sa sprovođenjem aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom – OКRENI NA ZELENO. U narednom periodu javnosti će kroz različite promotivno-edukativne aktivnosti biti predstavljene mere i mogućnosti za poboljšanje energetske efikasnosti na svim nivoima.

„Danas u Srbiji trošimo oko 40 odsto više energije, nego što je prosek u zemljama EU, što znači da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne TE. Povećanje energetske efikasnosti mora da bude nacionalni projekat i u narednih nekoliko godina ulagaćemo u ovu oblast između 200 i 250 miliona evra godišnje, sa ciljem da za nekoliko godina smanjimo potrošnju energije za oko 20 odsto. To je važno zbog građana koji će smanjiti svoje račune, to će značiti i rasterećenje energetskog sistema i imaćemo zdraviju životnu sredinu“, kaže  Mihajlovićeva povodom početka kampanje.


U procesu pristupanja Republike Srbije EU, Srbija radi na prenošenju zakonodavstva EU, kao i na implementaciji svih propisa, čime svoj energetski sistem prilagođava Evropskoj uniji. Кako bi proces pristupanja u ovoj oblasti bio sproveden efikasno i delotvorno, Evropska unija od 2000. godine Srbiji pruža podršku, koja je dostigla vrednost od više od 830 miliona evra.  


Last updated: 18. Jul 2024. 11:52