Predstavnici osam opština na radionici Za državnu pomoć koja razvija Srbiju

Predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći i eksperti projekta Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći održali su radionicu za zaposlene u opštinama Zlatiborskog, Mačvanskog i Valjevskog okruga kojima su predstavljeni zakonski okvir i najčešći primeri dodele državne pomoći u praksi na lokalnom nivou.

Radionica “Za državnu pomoć koja razvija Srbiju” održana je na Zlatiboru u utorak, 27. oktobra 2020. godine, a prisustvovali su joj predstavnici uprava grada Užica i opština Arilje, Čajetina, Kosjerić, Mionica, Ljubovija, Knić i Požega.

Zamenica predsednika Komisije za kontrolu državne pomoći Ljiljana Blagojević predstavila je učesnicima novi Zakon o kontroli državne pomoći, koji je stupio na snagu u januaru 2020. godine. Ona je učesnicima govorila i o radu Komisije, kao operativnog nezavisnog tela vlade koje ima nadležnost da odlučuje o dozvoljenosti državne pomoći. 

Pravila koja se najčešće primenjuju u dodeli državne pomoći za mala i srednja preduzeća predstavila je vođa projekta Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći Radmila Mihić. Ključni pravni ekspert projekta Šefika Kurtagić govorila je o državnoj pomoći za lokalnu infrastrukturu. Ona je učesnicima predstavila i primer kako napisati šemu državne pomoći. Procedure i postupke u procesu dodele državne pomoći u Srbiji predstavila je viši ekspert Svetlana Šćepanović Markočević, koja je sa učesnicima razmatrala i oblast državne pomoći za kulturu i medije.

Radionicu je organizovao projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći, kao deveti skup (lokalna konferencija ili radionica) pod krovnim nazivom „Za državnu pomoć koja razvija Srbiju“, što je jedna od ključnih poruka projekta. Na nekim od tih skupova su učestvovali i eksperti iz evropskih zemalja, koji su preneli iskustva dobre prakse u oblasti pregovaračkog poglavlja 8 (Politika konkurencije), čiji je državna pomoć važan deo.

Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći finansira Evropska unija, a njime upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30