Datum objave:22. Mart 2023. Rok za prijavu:27. April 2023.

KONKURS MEDIJSKA PARTNERSTVA – PLURALIZAM 2023

Šta se konkursom podržava?

Konkursom ”Medijska partnerstva – pluralizam” biće podržani projekti organizacija civilnog društva u polju informisanja i medija, čiji rad je od posebnog značaja za demokratiju i društvenu participaciju (npr. lokalni mediji, mediji zajednice, mediji koji se bave nezavisnim i istraživačkim novinarstvom, kao i druge organizacije koje doprinose produkciji vesti u skladu s javnim interesom). 

Aktivnosti projekata mogu biti programi usavršavanja, osmišljavanje novih tehničkih alata, razvoj upravljačkih i uređivačkih standarda, pravna podrška i raѕvoj publike, što će rezultirati: 

  • inovacijama u poslovnim modelima, procesima produkcije i distribucije sadržaja;
  • povećanjem interesovanja za novinarstvo među različitim društvenim, jezičkim i starosnim grupama;
  • unapređenjem održivosti profesionalno proizvedenog novinarskog sadržaja;
  • povećanjem otppornosti, pluralizma i uređivačke nezavisnosti medija civilnog sektora na evropskom nivou;
  • unapređenju korišćenja novih tehnologija, kako bi se doprinelo medijskom pluralizmu;
  • izgradnjom repozitorijuma znanja o medijima koji deluju u skladu s javnim interesom (npr. otkrivanjem oblasti sa deficitom visokokvalitetnog sadržaja i/ili u kojima je medijski pluralizam ugrožen).

Očekuju se projekti koji su usredsređeni na oblasti sa malom dostupnošću specifične vrste vesti ili na medijska tržišta gde je medijski pluralizam ugrožen. Takođe, poželjno je uvažavanje potreba manjih redakcija. 

Šta su osnovni uslovi?

Na konkurs se mogu prijaviti projekti sa maksimalnim trajanjem od 24 meseci, koje organizacije mogu podneti samostalno (single beneficiaru) ili kao konzorcijum partnera koji čini minimum 2 organizacije (beneficiaries; not affiliated entities). Minimum 80% projektovanog budžeta mora biti korišćen od strane organizacija koje su registrovane u Evropskoj uniji – bilo kroz direktnu ili podršku trećim stranama. Aktivnosti moraju aktivno obezbeđivati podršku u minimum četiri zemlje Evropske unije. Više informacija o uslovima za konkurisanje je dostupno u raspisu konkursa.

 

Ko može da se prijavi?

Na konkurs se mogu prijaviti sve organizacije koje su aktivne u polju informisanja i medija (TV/ radio/ onlajn produkcijske kuće, visokoškolske ustanove, trening centri, sindikati, regulatorna tela i dr.). Konkurs je otvoren za javni, civilni i privatni sektor u polju informisanja i medija. Fizička lica ne mogu biti podnosioci konkursnih prijava, izuzev samozaposlenih lica (selfemployed, sole traders, itd.).

Koji je rok za prijavu?

Rok za prijavu je 27. april u 17č, a rezultati se očekuju u julu 2023. godine.

Kako vam možemo pomoći?

Tim Deska Kreativna Evropa Srbija pruža besplatnu podršku u pripremi konkursne prijave. Prijavite se za učešće u događajima koje organizujemo ili zakažite sastanak na kojem bismo zajedno prošli kroz vaš projekat. 

Imajte u vidu nekoliko ključnih saveta za konkurisanje na ovaj konkurs:

Programi:
Kreativna Evropa
Sektori:
Kultura
Last updated: 18. Jul 2024. 11:52