Medij

Profesionalno, kvalitetno i nezavisno novinarstvo jedna je od osnovnih vrednosti na kojima počiva zajednica evropskih država.Evropska unija kroz različite projekte pruža podršku medijima i medijskim profesionalcima u Srbiji. 

Jedan od projekata koji je postao prepoznatljiv u medijskom svetu odnosi se na višegodišnje medijske posete koje EU u Srbiji organizuje za novinare iz različitih redakcija. 

Cilj poseta je da kroz kvalitetne medijske sadržaje približi proces evropskih integracija građanima Srbije, ali i da omogući novinarima da se na licu mesta, u razgovoru sa ljudima, uvere u primere dobre prakse i benefite koje evropske integracije imaju za obične ljude širom Evrope. 

U projektu mogu da učestvuju mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku i obraćaju se publici u Srbiji, koji poštuju Etički kodeks kao i međunarodno priznate standarde profesionalnog i etičkog novinarstva. 

Pored ovog projekta, Evropska unija dodeljuje i godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo u Srbiji, podržava različite radionice i seminare koji za cilj imaju razvijanje veština i osnaživanje medijskih radnika. Sve to EU čini kroz trogodišnji projekat pod nazivom ,,Jačanje kvalitetnog i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj”. 

Organizuju se treninzi istraživačkog novinarstva, radionice za digitalno novinarstvo, posete urednika evropskim medijima u kojima mogu da upoznaju različite načine rada (i to prenesu, zatim u Srbiju), pruža se pomoć prilikom izrade i objavljivanja kvalitetnih novinarskih radova u različitim medijima, podržava pospešivanje međudržavne saradnje i istraživanja, ali i osnaživanje i edukovanje onih koji drže različite radionice i treninge za novinare. 

Jedna od najvidljivijih stvari na ovom projektu, koja je tokom godina stekla posebnu vrednost ne samo među profesinalnom zajednicom već i među građanima, jeste godišnja nagrada za istraživačko novinarstvo koju EU dodeljuje. Nagrada se dodeljuje u svim zemljama koje učestvuju u projektu. 

Pored ovih projekata, EU pruža podršku medijima i kada je reč o izveštavanju o određenim temama koje su od posebne važnosti za proces evropskih integracija, kao što je vladavina prava

Najnovije mogućnosti

Još prilika
Last updated: 13. Jun 2024. 11:41