EU za trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo

O čemu se radi?

Problemi s kojima se susreću IRL i povratnici suviše su složeni da bi ih svaka opština mogla samostalno rešiti. Ljudi prirodno gravitiraju ka većim gradovima, administrativnim i privrednim centrima. Iako stanuju u manjim opštinama, ponuda posla i društvena infrastruktura vezuju ih za veće gradove. U saradnji sa partnerskim opštinama, IDC primenjuje regionalni pristup u aktivnostima poboljšanja životnih uslova najugroženijih porodica. Akcija je osmišljena tako da pruži odgovor na probleme najugroženijih porodica na nivou Dunavskog okruga i susedne opštine Kovin. Akciju sprovodi Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) u partnerstvu sa Gradom Smederevom i opštinama Velika Plana, Smederevska Palanka i Kovin.

Ovaj projekat je deo jednog šireg programa koji se bavi pitanjem interno raseljenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji. Osnovni zadaci svih projekata u okviru ovog programa su rešavanje stambenog pitanja i ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica i povratnika. projekti koji su takođe deo ovog programa su:

Projekat će rešiti stambeno pitanje i poboljšati ekonomski status za više od 90 pojedinaca i porodica.

U okviru projekta 15 interno raseljenih lica i povratničkih porodica će dobiti trajna stambena rešenja kupovinom seoskih domaćinstava, a 35 interno raseljenih lica i povratničkih porodica isporukom građevinskog materijala za finalizaciju ili poboljšanje postojećih životnih uslova.

Ukupno 40 pojedinaca biće podržano kroz obuku o pokretanju posla i dobiti pakete podrške za pokretanje vlastitog biznisa.

Četiri partnerske opštine će biti podržano u sprovođenju Lokalnih akcionih planova (LAP) za rešavanje pitanja IRL i povratnika, a jedna partnerska opština podržana u procesu razvoja LAP za rešavanje pitanja IRL i povratnika;

Četiri lokalne zajednice u Srbiji podržane su aktivnostima koje imaju za rezultat generisanje prihoda u zajednici i unapređenje odgovarajuće stambene infrastrukture

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41