Harmonizacija sa novom Uredbom EU o proizvodima za đubrenje

U sklopu aktivnosti u oblasti Pregovaračkog poglavlja 1 (Slobodno kretanje roba), PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju domaćih zakona sa novom EU Uredbom o proizvodima za đubrenje.

Podrška je usmerena ka postizanju napretka Srbije u pregovorima sa EU u poglavlju 1, za čije otvaranje su postavljena dva merila. Harmonizovano evropsko zakonodavstvo o proizvodima, koje svaka država članica treba da transponuje ili poštuje, predstavlja najveći deo ackuis-a u okviru ovog poglavlja. Zasnovan je na „starom pristupu” (nametanje preciznih specifikacija proizvoda) i „novom i globalnom pristupu” (nametanje opštih zahteva za proizvode). Zakonodavstvo o proizvodima „starog pristupa” obuhvata, između ostalih proizvoda, i đubriva. Usvajanjem nove Uredbe 2019/1009 o proizvodima za đubrenje (o utvrđivanju pravila o stavljanju proizvoda za đubrenje na tržište) izmenjene su prethodne dve uredbe (br. 1069/2009 i  br. 1107/2009) i povučena jedna (br. 2003/2003).

Zakon o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta je pravni osnov za donošenje tehničkih propisa za đubriva u Srbiji. Zakonodavni okvir u oblasti đubriva je u potpunosti usklađen sa Uredbom 2003/2003 koja se odnosi na đubriva i sa Uredbom 1069/2009 kojom se utvrđuju zdravstvena pravila u pogledu nusproizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda koji nisu namenjeni za ljudsku ishranu.

Kako bi se Zakon uskladio sa novom važećom uredbom EU, ekspert PLAC III projekta radio je zajedno sa predstavnicima Uprave za zaštitu bilja resornog ministarstva na analizi pravnih nedostataka zakonodavstva i preporukama za usaglašavanje.

Na radionici održanoj 12. oktobra u Beogradu, ekspert Jože Ileršič upoznao je učesnike sa odredbama nove Uredbe o proizvodima za đubrenje. Usvajanje uredbe, 2019. godine, deo je Akcije cirkularne ekonomije. Uredba uvodi unapređenje tržišnog nadzora i podizanje kvaliteta ocenjivanja usaglašenosti. Kako je rekao Ileršič, usklađena pravila važe za stavljanje u promet proizvoda za đubrenje sa oznakom CE čija primena teče od 16. jula 2022. i odnosi se na slobodno kretanje Unije. Uredba uvodi usklađena ograničenja za toksične zagađivače kao što su kadmijum, živa ili arsen i patogene organizme. može da označi proizvod za đubrenje CE znakom samo ako je u skladu sa novom Uredbom i prošao je, između ostalog, odgovarajući postupak ocenjivanja usaglašenosti.

Procena pravnih nedostataka pokazala je da je postojeće zakonodavstvo u Srbiji u celini usklađeno sa Uredbom 2003/2003 u oblasti neorganskih (mineralnih) đubrivaZbog drukčijeg koncepta i pristupa nove Uredbe (kao što je koncept ocenjivanja usaglašenosti sredstava za đubrenje), utvrđene praznine u postojećem zakonskom okviru ukazuju da je za transpoziciju potreban novi nacrt zakona o sredstvima za đubrenje, naveo je Ileršič. predlog pravilnika kojima će biti razrađeni tehnički uslovi navedeni u aneksima Uredbe.

Nacrt novog zakona između ostalog predviđa da nadzor na tržištu i kontrolu uvoza i dalje vrši Fitosanitarna inspekcija. Ukazano je, međutim, da zbog potpuno novog EU pristupa, opšteg pravnog okvira u Srbijii statusa zemlje kandidata, u ovom trenutku nije moguće sve odredbe preneti u nacionalno zakonodavstvo.

Radionici su prisustvovali predstavnici Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Last updated: 26. April 2024. 13:43