Inovacije iz Srbije na Svetskom forumu cirkularne ekonomije u Briselu

Beograd, 12. april, 2024. godine – U partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstaviće najbolje inovacije iz Srbije za smanjenje otpada, odnosno pretvaranje otpada u nove sirovine, na Svetskom forumu cirkularne ekonomije (World Circular Economy Forum 2024 - WCEF2024), koji se od 15. do 18. aprila održava u Briselu. Ovaj globalni skup posvećen je najnaprednijim rešenjima u oblasti cirkularne ekonomije, koja su nastala na temelju novih naučnih istraživanja.

UNDP i Ministarstvo će posetiocima WCEF-a 2024 predstaviti preko 60 inovacija iz Srbije. Među njima su rešenja za pravljenje biorazgradivih čaša i kesa, boja za namirnice i lepkova za industriju i građevinarstvo od otpada od voća i povrća, za proizodnju građevinskog materijala od tekstilnog otpada i otpadnog stakla, zatim ručno pravljenog papira i kutija od paklica cigareta i viškova štamparskog papira, odnosno olovaka i bojica od starih novina, za izradu sprava za vežbanje od otpadnog drveta iz reka, kao i za reciklažu kablova kako bi se dobio bakarni i aluminijumski granulat. Takođe će biti predstavljen informacioni sistem koji automatizuje gajenje biljaka u bio-razgradivim saksijama, kao i novi digitalni (IoT-Internet of things) uređaji koji omogućavaju merenje količine i određivanje vrste otpada u kontejnerima, radi optimizacije njegovog prikupljanja.

U okviru posebne sesije o tome kako insekti mogu da se koriste za smanjenje otpada, 18. aprila će, pored primera iz Južne Afrike i Lesota, biti predstavljeno inovativno rešenje kompanije „Belinda Animals“ iz Beograda i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Ono je pokazalo da crv brašnar može da se hrani stiroporom, i da ga na taj način potuno razgradi tako da se dobije organska materija bogata proteinom, idealna za proizvodnju hrane za stoku. Sesija će moći da se prati i onlajn, a prijava je otvorena do kraja dana u petak, 12. aprila, na ovom linku.

Ovi i drugi primeri primene principa cirkularne ekonomije iz celog sveta poslužiće liderima iz poslovne zajednice, donosiocima odluka i stručnjacima da razmotre kako da privreda, u saradnji sa naukom, na potrebe čoveka odgovori na način koji je u saglasju sa prirodom, odnosno koji štedi resurse, produžava vek korišćenja materijala, smanjuje zagađenje otpadom i emisije CO2, istovremeno donoseći uštede proizvođačima i čineći ih konkurentnijim na tržištu. Forum je i prilika za autore rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije da se sretnu sa inovatorima iz drugih zemalja i zajedno sa njima dalje razvijaju svoje ideje.

Od 2022. godine 65 inovativnih rešenja u oblasti cirkularne ekonomije dobilo je podršku za implementaciju u ukupnom iznosu od 2.8 miliona dolara. Ovu podršku su obezbedili Evropska unija, Vlada Švajcarske i Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), u okviru dve inicijative koje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP: „EU za Zelenu agendu u Srbiji” i „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji – Cirkularne zajednice“. 

Last updated: 18. Jul 2024. 11:52