Pametni sistem za prečišćavanje vazduha na otvorenom postavljen u Beogradu

Beograd, 22. februar 2024– Uz finansijsku podršku Evropske unije, Institut „Mihajlo Pupin“ postavio je pametni sistem za čistiji vazduh na otvorenom prostoru, u okviru TC „Ušće“ u Beogradu. Sistem koristi kinetičku energiju i energiju vetra za rad prečišćivača vazduha, što ga čini energetski neutralnim, a očekuje se da će značajno smanjiti količinu PM čestica i drugih zagađujućih materija.

„Poboljšanje kvaliteta vazduha je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine. Značajna sredstva ulažemo u zamenu kotlova u javnim zgradama i individualnim ložištima, kao i u subvencije za električna vozila. Takođe, podržavamo sprovođenje inovacija poput ovog pametnog sistema za prečišćavanje vazduha, kako bismo u praksi videli na koji način one mogu doprineti da imamo čistiji vazduh“, rekla je Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

Pametni sistem za čistiji vazduh postavljen je ispred TC „Ušće“ jer je na ovom mestu, usled intenzivnog saobraćaja, vazduh naročito zagađen, a izložen mu je veliki broj ljudi. Ovaj  sistem čine tri vrste uređaja: inovativni generator postavljen u garaži tržnog centra, koji prilikom prelaska automobila preko električne podne prelaznice kinetičku energiju pretvara u električnu, vetroturbina između dve kule „Ušće“, koja od vetra pravi električnu energiju, i dva prečišćivača vazduha na platou ispred tržnog centra koji pomoću vodenog filtera čiste vazduh u radijusu od 25 metara, smanjujući količinu suspendovanih čestica PM 2.5 i PM 10 i drugih zagađujućih materija u značajnoj meri. 

„Nedavno istraživanje UNDP-a o stavovima građana Srbije prema životnoj sredini i klimatskim promenama pokazalo je, treću godinu zaredom, da je zagađenje vazduha pitanje životne sredine koje najviše brine građane. Zbog toga nam je neophodno više pristupačnih i lako primenjivih rešenja za čistiji vazduh, poput ovog“, rekao je Fabricio Andreuci, zamenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

 On je pozvao inovatore iz privatnog i javnog sektora, kao i organizacije civilnog društva i istraživače koji imaju ideje za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine da se prijave na Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.  

„Ovaj sistem je dizajniran tako da može da se postavi i na drugim mestima, kao što su autobuska stajališta i bolnice, i tako unapredi kvalitet vazduha u urbanim sredinama. Rešavanje problema aero-zagađenja zahteva sistemska rešenja i korenite promene, a to je dugotrajno i skupo. Sa druge strane, ovaj sistem bi mogao da ublaži problem u roku od 1-2 godine ukoliko bi se omasovio“, istakao je prof. dr Aleksandar Rodić, rukovodilac tima Instituta „Mihajlo Pupin“ koji je osmislio ovo inovativno rešenje. 

Partner Instituta u izradi ovog sistema bila je, pored TC „Ušće“, kompanija „Model 5“ iz Beograda.

„Pametni sistem za čistiji vazduh“ jedno je od 52 do sada podržana inovativna rešenja u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

 

Last updated: 26. April 2024. 13:43