Poglavlje 33: podrška Poreskoj upravi u oblasti prikupljanja PDV-a

Kao deo aktivnosti u okviru pregovaračkog poglavlja 33, PLAC III projekat pružio je podršku Poreskoj upravi Ministarstva finansija Srbije u područjima efikasnog obračunavanja, kalkulacije, prognoziranja, kontrole i izveštavanja za PDV područje (porez na dodatu vrednost).

 Republika Srbija je u junu 2018. godine otvorila Pregovaračko poglavlje 33 (Finansijske i budžetske odredbe) koje ima tri glavna dela – tradicionalni sopstveni resursi, resursi na osnovu poreza na dodatu vrednost i resursi zasnovani na bruto nacionalnom dohotku. Poreska uprava je nadležna za primenu propisa. Prema izveštaju Evropske komisije za  2019. godinu, Srbija ima doređeni nivo pripremljenosti u području poglavlja 33 i potrebno je da preduzme dalje korake za jačanje administrativnih kapaciteta koordinacione grupe i različitih institucija uključenih u sistem sopstvenih resursa, razvije organizacione i proceduralne veze između ovih institucija i pojača pripreme za ispunjavanje specifičnih administrativnih uslova za sopstvene resurse, kako je utvrđeno propisima o sopstvenim resursima.

Na radionici održanoj 25. juna 2021. godine, projektni ekspert Janko Prelec predstavio je rezultate svog rada i ranijih sastanaka sa zaposlenima u Poreskoj upravi.  On je naveo da je izvršena analiza i procena postojećeg sistema i pružena pomoć za stvaranje efikasnog sistema kontrole na području PDV-a. Prema njegovim rečima, preporuka je da treba jačati sistem za nadzor koji treba da bude automatizovan.

Prelec je sa učesnicima radionice – predstavnicima Poreske uprave – razmatrao PDV registraciju, PDV prijavu, brisanje iz registra (oduzimanje PIB broja) kao i refrakciju PDV-a za strane obveznike. On je preneo iskustva Slovenije kao zemlje članice EU u oblasti PDV-a, gde i pravna i fizička lica imaju najpre poreski broj, a poreska prijava sledi tek kasnije. Takođe je preneo iskustva u radu sa preduzetnicima i načinu prikupljanja poreza na dodatu vrednost u slučaju oduzimanja poreskog broja. U slučaju refrakcije PDV-a za strane obveznike, naveo je, sistem rada utvrđen je direktivom 2006/112/EC za šta je potrebna tehnička podrška koju je Slovenija uvodila tokom dve godine.

U toku je izrada vodiča za procesuiranje PDV prijava.  Pravne tekovine EU obuhvataju takozvanu PDV Direktivu (2006/112/EC), kao i uredbe o saradnji i razmeni informacija i Uredbu o konačnom jedinstvenom režimu ubiranja vlastitih sredstava koja proizlaze iz poreza na dodatu vrednost.

Last updated: 24. April 2024. 15:31