Transpozicija direktive o očuvanju starih poljoprivrednih biljnih sorti

U svrhu očuvanja tradicionalnih poljoprivrednih biljnih sorti potrebno je omogućiti njihovu registraciju u skladu sa  zakonima EU koji to omogućavaju u zemljama članicama Unije. PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u transpoziciji zakonodavstva EU u nacionalno zakonodavstvo.

 Na radionici održanoj 26. maja 2021, projektni ekspert Rišar Brand predstavio je relevantno zakonodavstvo – Direktivu 2009/145/EZ. Ta direktiva odnosi se na neka odstupanja za priznavanje tradicionalnih sorti povrća i sorti povrća koje se tradicionalno uzgajaju u određenim područjima i regionima i kojima preti genetska erozija i sorti povrća bez stvarne vrednosti za komercijalnu proizvodnju, ali razvijenih za uzgoj pri određenim uslovima i za stavljanje na tržište semena navedenih tradicionalnih sorti i sorti povrća

Direktiva propisuje šta je potrebno za registraciju tradicionalnih sorti, kako da se organizuje njihovo tržište kao i njihovo označavanje i kontrolu uzoraka. Njome se za te sorte pravi odstupanje od Direktive 2002/55/EC koja reguliše tržište poljoprivrednih sorti i koja je već preneta u nacionalno zakonodavstvo Srbije.

Katarina Zarubica iz Direktorata za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede predstavila je nacrt podzakonskog akta kojim se transponuje Direktiva i koji će omogućiti registraciju tradicionalnih sorti u Srbiji. Prema rečima Zarubice, stare sorte prisutne u manjim područjima gde se tradicionalno uzgajaju, sve više dobijaju na značaju i lokalne zajednice pokazuju interes za njih. Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, međutim, ne prepoznaje tako male regije i procedura registracije je duga, pa je pripremljen Nacrt pravilnika o prihvatanju biljnih vrsta i sorti povrća koje je tradicionalno uzgajano na određenim lokalitetima i regionima i za marketing semena tih vrsta i sorti.

Nacrt pravilnika se odnosi na lokalne vrste i stare sorte povrća koje se gaje na određenim lokalitetima i regionima. Predviđa tri kriterijuma za njihovo priznavanje – različitost, stabilnost i relativna uniformnost. Planira se da se sorta, u odluci o priznavanju, poveže sa okrugom u kojem je sorta istorijski uzgajana.

Kao gostujući eksperti, Paskal Koken iz Francuskog kataloga za varijetete povrća i Fransoa Buržo iz Francuske interprofesionalne organizacije za semena i sadnice predstavili su iskustva Francuske u očuvanju tradicionalnih biljnih sorti, dok je Raul Hegens iz Holandske inspekcijske službe za hortikulturu preneo način registracije u Holandiji.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede – Uprave za zaštitu bilja, Instituta za useve i povrće Vojvodine, Srpskog udruženja proizvođača semena, Nacionalne referentne laboratorije i zainteresovanih strana.


Last updated: 28. Mart 2024. 16:30