U Kraljevu održan Info dan o Izazovu za dekarbonizaciju privrede

U utorak, 7. juna, u hotelu „Sunce” u Kraljevu, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Gradom Kraljevom, održali su četvrti Info dan o Javnom pozivu za inovacije za dekarbonizaciju privrede i smanjenje emisija zagađujućih materija. Ovaj javni poziv je raspisan uz finansijsku podršku Evropske unije, i u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“. 

Događaj je okupio više od 40 predstavnika lokalnih samouprava, kao i udruženja građana i javnih i privatnih preduzeća iz sliva Zapadne Morave (Kraljevo, Čačak, Arilje, Lučani, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Čajetina, Tutin, Aleksandrovac), koji su zainteresovani da predlože i primene rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u sektorima poput proizvodnje električne energije i toplote, saobraćaja, građevine, poljoprivrede i upravljanja otpadom.  

Učesnici i učesnice su na ovom događaju saznali više detalja o uslovima učešća i procesu prijavljivanja, kao i o vrstama podrške koju će najbolja rešenja koja pristignu na ovaj Javni poziv dobiti, kako bi bila primenjena u praksi. 

Takođe, članovi udruženja „Novi put” iz Kraljeva predstavili su načine za smanjenje troškova proizvodnje električne energije i toplote, kao i emisija GHG uz korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE).  Slobodan Jerotić, ekspert za energetsku efikasnost i OIE i nekadašnji direktor JKP „Toplana-Šabac“ sa prisutnima je podelio iskustvo u proizvodnji energije uz pomoć sunca, za sopstvene potrebe tog preduzeća. Naime, na krovu poslovne zgrade šabačke toplane 2020. godine je instalirana mala solarna fotonaponska centrala od 3 kilovata kroz projekat prve Energetske zadruge u Srbiji - „Sunčani krovovi Šabac“. Time je „Toplana-Šabac“ postala prvo javno preduzeće u Srbiji koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije.

Više detalja o Izazovu za rešenja za dekarbonizaciju privrede i smanjenje emisija zagađujućih materija, koji je otvoren do 20. juna 2022. godine, možete pronaći ovde na ovom linku.  


Last updated: 28. Mart 2024. 02:32