Uloga Gorske službe spasavanja u prirodnim i drugim katastrofama a

Sa tradicijom dugom 70 godina, Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) je nevladina organizacija sačinjena od dobrovoljaca specijalizovanih za spasavanje u ruralnim, planinskim i nepristupačnim terenima u svim vremenskim prilikama i nepredviđenim situacijama. Visoka fizička i psihička spremnost za ekstremne uslove, kontinuirano usavršavanje veština i znanja u domenu spasavanja i bezbednosti, znanje u pružanju prve i medicinske pomoći unesrećenima odlikuje članove GSS-a koji upravo svojom neustrašivošću pružaju sigurnost građanima u svim rizičnim situacijama.

U poslednjih 20 godina, GSS spasioci su sačuvali preko 15.000 života, a tokom prethodne dve godine sproveli su preko 1.400 visoko rizičnih operacija. Preko 250 aktivnih GSS spasilaca je dostupno svim građanima na celoj teritoriji Srbije. Na poziv o potencijalnoj opasnosti oni se organizuju u timove i pružaju pomoć na terenu u koordinaciji sa spasiocima iz državnih institucija.  

GSS je u sklopu projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ kroz EU donaciju vrednu 200.000 evra dobio nova vozila, uniforme i opremu koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima. Za GSS su obezbeđena 2 terenska vozila, kombi, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila, sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme. Pored obuke spasavanja uz podršku helikoptera i spasavanja na vodi, koje su započete u septembru 2021. godine, tokom narednog perioda će biti organizovane i druge specijalizovane obuke za pripadnike GSS-a u skladu sa evropskim standardima. 

Pogledajte video intervju sa spasiocem GSS-a Branislavom Ćurčinom putem linka


Last updated: 19. April 2024. 13:26