Upravljanje otpadom - motorna ulja i gume

U okviru usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva o upravljanju otpadom sa pravnim tekovinama EU, PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu zaštite životne sredine u oblasti otpadnih motornih ulja i guma.

 EU Direktiva o odlaganju otpadnih ulja je povučena i ova oblast je regulisana konsolidovanom verzijom Okvirne direktive 2008/98/EC o otpadu koja propisuje odvojeno sakupljanje otpadnih ulja, tretman u skladu sa hijerarijom otpada i nemešanje različitih kategorija ulja sa drugim otpadom. U 2018. godini usvojena je nova Direktiva 851 kojom se menja Direktiva o otpadu. Za otpadna ulja, kao i gume, primenjuje se hijerarhija upravljanja otpadom gde se prioritet daje prevenciji, ponovnoj upotrebi i vraćanju nad konačnim odlaganjem otpada. Direktiva Saveta 99/31/EC o deponijama otpada zabranjuje odlaganje celih i sečenih otpadnih guma, dok Direktiva o otpadnim vozilima propisuje da otpadne gume moraju da budu uklonjene ako nisu isečene tako da mogu da uđu u efikasno recikliranje.

Projektna podrška odnosila se na transpoziciju pravnih tekovina, posebno konsolidovane verzije Direktive o otpadu kao i relevantnih članova poslednje Direktive iz 2018, kao i na procenu sadašnjeg institucionalnog okvira kako bi se utvrdila raspodela nadležnosti.

Na završnoj radionici održanoj 11. maja 2021, projektne ekspertkinje Simona Gica i Vladica Čudić predstavile su pravnu analizu stanja i preporuke.

Simona Gica je predstavila važeće zakonodavstvo EU i primere evropskih praksi, a Čudić je rekla da se u Srbiji beleži pad količine tretiranih otpadnih ulja, jer je 2019. godine od 38.650 tona otpadnih ulja na tržištu  obrađeno samo 2.348 tona. U usaglašavanju zakona, potrebno je uredbom vlade regulisati finansiranje upravljanja ovim tipom otpada, raditi na Zakonu o tehničkim zahtevima za proizvode i usaglašenost proizvoda, kao i unaprediti Pravilnik o ispitivanju, kategorijama i klasifikaciji opasnog otpada. Potrebno je uspostaviti sistem sakupljanja i kampanju obaveštavanja javnosti. Za otpadne gume, neophodno je zakonom utvrditi da upravljanje može vršiti smo sertifikovana kompanija, da je zabranjeno odlaganje na deponijama i da produkti obrade otpadnih guma mogu da se smatraju alternativnim izvorima energije. Takođe je preporučeno uvođenje šeme proširene odgovornosti proizvođača u obe kategorije.

Radionica je okupila predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekrearijata za urbani planiranje i zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine i ekonomskih operatera.


Last updated: 24. April 2024. 15:31