Usklađivanje pravila dodele državne pomoći u sektorima životne sredine i energetike

PLAC III projekat pružio je podršku Komisiji za kontrolu državne pomoći u primeni EU pravila o državnoj pomoći u finansiranju u sektorima životne sredine i energetike. U okviru projektne podrške, izrađen je nacrt Smernica o harmonizaciji šema državne pomoći u sektorima životne sredine i energetike u Srbiji s EU pravilima o državnoj pomoći. Dokument je predstavljen na radionici koju je projekat organizovao 12. maja 2021.

 Pravila za državnu pomoć u sektorima energetike i zaštite životne sredine, komparativnu analizu u zemljama EU i Nacrt smernica predstavila je projektna ekspertkinja Martina Štorek. Državna pomoć definisana je Članom 107 Ugovora o funkcionisanju EU. Državna pomoć koja je izuzeta od prijavljivanja Evropskoj komisiji navedena je u Uredbi 651/2014 i njenim dopunama u Uredbi 2017/1084 i Uredbi 2020/972.

Državna pomoć u oblasti zaštite životne sredine i energetike spada u one oblike državne pomoći o čijoj usklađenosti sa zajedničkim tržištem odluku donosi Evropska komisija. Ta pomoć je definisana Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku za period 2014 – 2020. (primena produžena do 31.12.2021). U tom dokumentu se navodi da su za Evropsku komisiju prihvatljivi oni troškovi koji su dodatni troškovi ulaganja neophodni za premašivanje primenjivih normi Unije ili povećanje nivoa zaštite životne sredine u nedostatku normi Unije.

Popise postojećih šema državne pomoći u ta dva sektora u Srbiji izložila je ekspertkinja Aeksandra Sekulović.

Radionici su prisustvovali članovi Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine.


Last updated: 19. April 2024. 13:26