Zeleni FDU – budućnost obrazovanja u Srbiji

Beograd, 22. april 2024. godine - Fakultet dramskih umetnosti obeležio je Dan planete Zemlje događajem posvećenim zelenoj transformaciji obrazovanja, kojim je pokrenut projekat „Zeleni FDU". Ovaj projekat za cilj ima unapređenje ekološki održivih praksi i procedura fakulteta, kao i uvođenje nove filozofije upravljanja orijentisane ka održivom razvoju.

Centralni deo događaja bila je panel diskusija organizovana kako bi se javnost upoznala sa ovom inicijativom. Rektorka Univerziteta umetnosti prof. dr Mirjana Nikolić, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti prof. Dr Miloš Pavlović, vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta dr Željko Đurišić i Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ složili su se da je tema zelene tranzicije neodvojiva od savremene prakse poslovanja obrazovnih institucija.

„Zeleni FDU je projekat ozelenjavanja naše škole, tzv. zelena transformacija koja ima za cilj prelazak na ekološki održivije radne procedure i infrastrukturno upodobljavanje u ovom pravcu. Na krovu zgrade fakulteta postavićemo solarne panele kojima postajemo prozjumeri – većinski trošimo struju koju proizvodimo i koja dolazi iz zelenog izvora. Pored ovoga ulazimo u dugoročni strateški proces adaptacije sopstvenog načina rada i organizacione kulture, orijentisan ka eko-zaokretu FDU“, rekao je dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović.

Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji", naveo je da je zelena tranzicija obrazovanja je deo sveukupne transformacije privrede i društva kojoj težimo. „Sektor obrazovanja je izuzetno važan za ovaj proces jer pruža znanja i veštine koje omogućavaju da se drugi sektori „ozelene“ i ima moć da doprinese podizanju svesti o važnosti klimatske akcije u društvu“.

Zeleni FDU doprineće smenjenju emisija gasova sa efektom staklene zahvaljujući postavljanju fotonaponske elektrane na krovu fakulteta i otvaranjem punionice za napajanje baterija prenosne audio i video opreme i mobilnih studija. Pored toga, radi podizanja svesti akademske i šire zajednice o važnosti reagovanja na klimatske promene i promocije ekološke pravednosti predviđeno je održavanje niza radionica i promotivnih aktivnosti. Sve katedre Fakulteta dramskih umetnosti učestvovale su u osmišljavanju ovog važnog pilot projekta, kojim se FDU pozicionirao kao predvodnik zelene tranzicije u visokom obrazovanju i inoviranju akademskih praksi, ukazujući na konkretne korake ka izgradnji izvesnije budućnosti. 

Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji”, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

U realizaciji projekta učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Grad Beograd i Gradska opština Novi Beograd.

Last updated: 18. Jul 2024. 11:52