PLAC III: Novi ciklus radionica započet temom energetske efikasnosti zgrada

PLAC III projekat započeo je novi ciklus radionica na kojima projektni eksperti predstavljaju rezultate rada na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa zakonoma EU korisničkim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

Prve dve radionice u novom ciklusu odnosile su se na unapređenje energetskih svojstava zgrada, što je oblast u okviru pregovaračkog poglavlja 15. Istovremeno, to je tema broj jedan i u Evropskoj uniji, koja stalno unapređuje zakonodavstvo kako bi se postigli što bolji rezultati u borbi protiv klimatskih promena. Oblast reguliše Direktiva 2018/844 kojom su izmenjene odredbe Direktive o energetskim svojstvima zgrada i Direktive o energetskoj efikasnosti, kao i Uredba 2018/1999 o upravljanju Energetskom unijom i delovanju u podru;ju klime.

U EU, na zgrade odlazi 40 odsto potrošene energije i stvaranje (tokom izgradnje, obnove, rušenja) čak 36 odsto gasova sa efektom staklene bašte – GHG. Ciljevi EU do 2030. godine su smanjenje GHG emisije za 55 odsto u odnosu na nivoe iz 1990.

U pregovorima sa EU, Srbija je otvorila Klaster 4 čiji je deo pregovaračko poglavlje 15. Kako bi napredovala u pregovorima, Srbija mora da unapredi usaglašavanje zakona sa pravnim tekovinama EU, kao i da donese Akcioni plan za sprovođenje dugoročne strategije za podsticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada i sprovede programe za obnovu zgrada. Strategija za obnovu zgrada je usvojena i ona postavlja ciljeve za period do 2050. i ističe potrebu uvođenja standarda nulte potrošnje energije za sve nove javne i komercijalne zgrade.

PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture i saobraćaja u pripremi nacrta Akcionog plana za primenu Strategije i izradi preporuka za tehničke mere za unapređenje energetske efikasnosti zgrada i dostizanje nivoa nulte potrošnje energije (nZEB).

Rezultate rada predstavili su projektni eksperti Maja Todorović i Bojan Gajić na radionicama održanim 18. i 19. septembra u Beogradu. Nacrt Akcionog plana koji su predstavili bazira se na opštem cilju Strategije, a to je smanjenje primenjene energije za 38 odsto i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 31 odsto do 2050. godine. Zgrade su kategorisane kao jednoporodične, postojeće višeporodične, postojeće komercijalne i nove stambene komercijalne i javne zgrade. Planom su utvrdjeni nivoi unapređenja, mere i aktivnosti za postizanje ciljeva i predviđeni troškovi. Najveći nivo efikasnosti je takozvani nZEB – zgrade nultom potrošnjom energije. Mere unapređenja odnose se na termički omotač zgrade (smanjenje potrebe za grejanjem), termo-tehničke sisteme (efikasnije korišćenje toplotne energije), elektro-energetske sistema (manja potrošnja struje) i zamena izvora energije u obnovljive izvore. Uz nacrt Akcionog plana je predstavljen i plan mera i aktivnosti od 2024. do 2026. Prema procenama, površina koja bi trebalo da godišnje bude obuhvaćena obnovom je skoro 5 miliona kvadratnih metara.

Nacrt Akcionog plana usklađen je sa odredbama relevantnog EU zakonodavstva.

Kao jedna od mera za obezbeđivanje finansijskih podsticaja predloženo je uvođenje zelenih obveznica Republike Srbije.

Radionicama je prisustvovalo 60 učesnika iz više ministarstava Vlade Srbije, Privredne komore Srbije, sa tehničkih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i drugih predstavnika zainteresovane javnosti.



Last updated: 26. April 2024. 13:43