Potpisani ugovori o dodeli 14 seoskih domacinstava IRL i povratnicima po Sporazumu o readmisiji

U ponedeljak 20. januara 2020. godine, u Gradskoj upravi Grada Smedereva potpisani su ugovori o dodeli seoskih domaćinstava sa okućnicom za 14 porodica u okviru projekta LSG 4 LAP - Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvoUkupno 10 porodica interno raseljenih lica i 4 porodice povratnika po Sporazumu o readmisiji dobilo je ovim putem trajna stambena rešenja. Dvanaest seoskih domaćinstva sa okućnicama su obezbeđena iz sredstava Evropske unije, dok je za dodatna dva sredstva obezbedio Komesarijat za izbeglice i migracije.

Čak 9 porodica iz Smederevske Palanke, 4 porodice iz Kovina i 1 porodica iz Velike Plane dobilo je sopstveni krov nad glavom, a u narednom periodu biće im uručen i nameštaj, bela tehnika i građevinski materijal u ukupnoj vrednosti od 1500 EUR za potrebe adaptacije i opremanja domaćinstva.

Gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović istakla je ulogu Grada Smedereva, kao partnera na projektu, koji je obezbedio i sredstva za predfinansiranje i pružio administrativnu podršku. Gradonačelnica je poželela porodicama koje su dobile seoska domaćinstva da od nove 2020. počnu svoj život u vlastitim domaćinstvima, da se o njima brinu i žive u slozi.

 Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, gdin Ivan Gerginov istakao je da su Smederevo i opštine Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin primili preko 10.000 izbeglih sa prostora bivše SFRJ, a 11.565 lica trenutno je u ovim opštinama evidentirano kao interno raseljeno. Ovako veliki broj ljudi u potrebi zahteva jako veliku predanost svih strana kako Komesarijata, lokalnih samouprava, međunarodne zajednice i civilnog duršva u cilju rešavanja njihovih potreba. 

U narednom periodu biće potpisani ugovori i sa porodicama kojima će biti dodeljeni paketi građevinskog materijala i ekonomskog osnaživanja.

Projekat realizuje udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju u saradnju sa Gradom Smederevom i opštinama Smederevska Palana, Velika Plana i Kovin. Projekat finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika ukupne vrednosti 5,65 miliona evra. 

Last updated: 26. April 2024. 13:43